A

E

>

F

J

>

K

O

>

P

T

>

V

Z

>

f

Weesgedicht van

Frank De Vos

° 1956

Frank De Vos wordt charmant, melancholisch, flamboyant, barok, uitbundig en romantisch genoemd. Op zijn periode als dorpsdichter van Doel kijkt hij met een mengeling van sterke gevoelens op terug.

 

Reeds geadopteerd
Weesgedicht van

Frederik Lucien De Laere

° 1971

Frederik Lucien De Laere is dichter bij uitgeverij Vrijdag. Hij publiceerde vijf dichtbundels en gedichten in literaire tijdschriften. Hij was als dichter-performer al te gast op o.a. Theater aan Zee, Lowlands-festival, Dichter aan huis, Kunstenfestival Watou, Poetry International en Crossing Border.

 

Reeds geadopteerd

g

Weesgedicht van

Geert De Kockere

° 1962

Geert De Kockere studeerde voor onderwijzer, maar werd later beroepsjournalist. Zo werkte hij onder meer voor De Standaard en Het Nieuwsblad. Geert is eveneens actief op de website Huis van de Haiku.

 

Reeds geadopteerd
Weesgedicht van

Geert Viaene

° 1963

Geert Viaene is opvoeder, langeafstandsloper, straatmuzikant en dichter. Hij richtte het poëzie-atelier De Witte Inkt op in het Wit Huis, een afdeling van De Kade, een vereniging voor mensen met visuele en andere beperkingen.

 

Reeds geadopteerd
Weesgedicht van

Guido Gezelle

° 1830

Guido Gezelle was een Vlaamse rooms-katholieke priester, lyrisch dichter en hekeldichter, taalwetenschapper en vertaler. Hij staat bekend om zijn fijnzinnige gedichten over de natuur, zijn beeldend taalgebruik en als virtuoos taalkunstenaar. De thematiek van zijn gedichten is typisch romantisch, met onderwerpen als natuur, vriendschap en de dood.

Reeds geadopteerd

h

Weesgedicht van

Hanna Kirsten

° 1947

Hanna Kirsten (pseudoniem van Johanna Bral) werkte 10 jaar als lerares Nederlands en verbale expressie in Antwerpen. In 1973 debuteerde zij met adem voor vogels. Op dit ogenblik werkt zij aan De voetafdruk van stilte, een bundel gedichten die bij Uitgeverij P zal verschijnen. Gedichten van Hanna Kirsten verschenen in tal van literaire tijdschriften.

Reeds geadopteerd
Weesgedicht van

Hélène De Kegel

°1997

Hélène De Kegel won de allereerste Bierkaartjespoëziewedstrijd in Utopia. Haar gedicht Vandaag is Weenbaar bleef wekenlang in het straatbeeld hangen. Fotografie en taal plakken aan haar. Haar eerste poëziebundel In het donker van de nacht werd geschreven met een mengsel van inkt en wijn.

Reeds geadopteerd
Weesgedicht van

Hendrik Marsman

° 1899

Hendrik Marsman verafschuwde de Nederlandse bekrompenheid. Hij zei ooit: “Holland is en blijft een ellende. Wie hier op de grond stampt, zakt weg in de modder”. Hij bewonderde Friedrich Nietzsche en diens boek Also sprach Zarathustra, dat hij samen met Pieter Endt ook in het Nederlands vertaalde.

Reeds geadopteerd
Weesgedicht van

Herman Leenders

°1960

Herman Leenders studeerde Germaanse filologie. Hij debuteerde in 1982 met Mijn landschap, een beeldinventaris, een dichtbundel die verscheen in de Yang-poëziereeks. De dichtbundels Ogentroost, Landlopen, Speelgoed, Vervalsingen, Dat is wij en Overstekend wild  verschenen bij De Arbeiderspers.

Reeds geadopteerd

i

Weesgedicht van

Ilja Leonard Pfeijffer

° 1968

Ilja Leonard Pfeijffer is dichter, classicus en schrijver. Op 13 mei 2014 won hij de Libris Literatuurprijs voor zijn roman La Superba en hij werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs 2019 met zijn roman Grand Hotel Europa. Pfeijffer woont in Genua.

 

Reeds geadopteerd
Weesgedicht van

Ivo van Strijtem

° 1953

Ivo van Strijtem is dichter, vertaler, leraar Engels en docent literaire creatie. Hij houdt van directe zegging, van eenvoud van woord en beeld. Hij weet humor aan ontroering te koppelen. Als leraar én als dichter wil hij de poëzie dichter bij een groter publiek brengen.

 

Reeds geadopteerd

j

Weesgedicht van

Jan Dierick

° 1963

Jan Dierick is huisdichter van Utopia. Pas na een poëziewedstrijd kwam de dichter in de bibliotheekmedewerker naar buiten. Hij hopt op de grens tussen duisternis en lichtvoetigheid en laat je steeds achter met de vraag aan welke kant hij zich bevond tijdens het schrijven.

Reeds geadopteerd
Weesgedicht van

Jan Ducheyne

° 1970

In mei 2018 richtte Jan Ducheyne samen met Michaël Vandebril en Laurence Vielle de Partij Voor De Poëzie op. De Partij heeft één duidelijk doel: meer poëzie, altijd, overal.

 

 

Reeds geadopteerd
Weesgedicht van

Jana Arns

° 1983

Jana Arns is dichter, muzikant (en een heel klein beetje fotograaf) én dat alles nooit los van elkaar. Met haar moeder/dichter Astrid Arns vormt ze A². Momenteel leggen zij de laatste hand aan de duobundel In welke vrouw ik leef (voorstelling 30 mei 2021).

 

Reeds geadopteerd
Weesgedicht van

Jee Kast

°1977

Jee Kast is het pseudoniem van Joost Stockx. Jee Kast gaat ervan uit dat poëzie beleefd moet worden tussen het volk. Als Poëzie taalcreativiteit is, dan mag je me dichter noemen, stelt hij. Naast het performen of het laten beleven van poëzie is hij steeds aan het bedenken hoe hij poëzie dichter bij de mensen kan brengen.

Reeds geadopteerd
Weesgedicht van

Jens Meijen

° 1996

Jens Meijen is journalist, recensent en columnist bij Humo en De Morgen, redacteur bij Greenpeace Belgium en lid van de kernredactie van literair tijdschrift dw b. Hij was de eerste Jonge Dichter des Vaderlands van België. Xenomorf (2019) is zijn debuutbundel.

 

Reeds geadopteerd
Weesgedicht van

Jeroen Vermeiren

°1974

Jeroen Vermeiren beheert zijn eigen schrijfbedrijfje De Zinnenspinnerij waar hij voor iedereen de juiste woorden vindt. Hij is copywriter, journalist, woordvoerder en dorpsdichter van Bornem. Sinds 2013 is hij een van de creatieve schrijvers bij Studio 100. Naast getalenteerde schrijver is hij ook een uitgesproken trotse vader.

Reeds geadopteerd
Weesgedicht van

Johanna Pas

°1969

Johanna Pas groeide op in de koude oorlog en de periode van het beginnende milieubewustzijn. Dat liet zijn sporen na in haar gedichten die compromisloos zowel de kracht als de onmacht van de mens bezingen, en zowel het gevecht met als zijn verlangen naar de natuur.

 

Reeds geadopteerd
Weesgedicht van

Joke van Leeuwen

° 1952

Joke van Leeuwen is auteur, tekenaar en performer. Ze schrijft romans, poëzie en kinderboeken, tekent en treedt op. Haar werk is veelvuldig vertaald en bekroond.

 

 

Reeds geadopteerd
Weesgedicht van

Joran Ceulebroeck

° 1999

Joran Ceulebroeck werd in 2019 afgetekend winnaar van de 2de Bierkaartjespoëziewedstrijd, een lichtvoetig poëzieproject georganiseerd door Utopia. Zijt gij vandaag? blijft hem ongetwijfeld tot het einde van zijn dagen achtervolgen. Of toch minstens tot morgen.

 

Reeds geadopteerd

In samenwerking met