A

E

>

F

J

>

K

O

>

P

T

>

V

Z

>

k

Weesgedicht van

Karel Sergen

° 1954

Karel Sergen was mederedacteur van Melopee en literair journalist voor Het Belang van Limburg. Vanuit zijn inzet voor het Writers in Prison Committee nam Karel het voortouw in het Bestuur van PEN Vlaanderen om gevluchte en vervolgde auteurs een forum te geven. Karel schrijft weergedichten op basis van weerberichten van Frank Deboosere.

Reeds geadopteerd
Weesgedicht van

Karel Van de Woestijne

° 1878

Karel Van de Woestijne was redacteur van de tijdschriften Van Nu en Straks en Vlaanderen. Van dat laatste werd hij redactiesecretaris in 1906. De dichter stond bekend als een harde werker. Peter Theunynck, die 15 jaar lang werkte aan een biografie over de dichter, omschrijft hem als heel eenzelvig en teruggetrokken, maar anderzijds zeer actief.

Reeds geadopteerd
Weesgedicht van

Kevin Amse

°1989

Kevin Amse is een dichter en performer uit Gent. Als gelauwerd podiumdichter behaalde hij heel wat prijzen en ereplaatsen in poetryslams in Vlaanderen en Nederland. Humor, scherpzinnigheid en diepgang zijn daarbij de sleutelwoorden.

 

Reeds geadopteerd
Weesgedicht van

Koen Stassijns

° 1953

Koen Stassijns wil in de eerste plaats de poëzie opnieuw naar het brede lezerspubliek toe brengen. Daarvan getuigen de vele lezingen en workshops die hij geeft evenals de bloemlezingen die hij met Ivo van Strijtem samenstelt en deels vertaalt in de reeks De mooiste van…

 

Reeds geadopteerd

l

Weesgedicht van

Leen Pil

°1961

Leen Pil is dichter, master in de Taal- en Letterkunde en één van de zes schrijvers van Talent op Tilt 2016. Ze vertaalt ook gedichten uit het Duits. Pil publiceerde in literaire tijdschriften in Vlaanderen, Nederland en Duitsland.

 

Reeds geadopteerd
Weesgedicht van

Lies Van Gasse

° 1983

Lies Van Gasse is dichter, beeldend kunstenaar en leraar. Met Brak de waterdrager won ze de prijs van de provincie Oost-Vlaanderen voor poëzie, met Wenteling werd ze genomineerd voor de Pernathprijs. Van Gasse profileert zich ook met mengvormen van poëzie en beeld.

 

Reeds geadopteerd
Weesgedicht van

Lieve Desmet

° 1959

Lieve Desmet trad onder meer op met Bram Vermeulen, las voor op diverse literaire evenementen. Haar gedichten werden gepubliceerd in verschillende, toonaangevende literaire tijdschriften.

 

Reeds geadopteerd
Weesgedicht van

Liz is more

° 1980

Liz is More is het alter ego van Liz Corthals. Deze Dendermondse duizendpoot acteert, poseert, schrijft en leent haar stem uit voor diverse projecten.

 

 

Reeds geadopteerd
Weesgedicht van

Louis Couperus

° 1863

Louis Couperus was een Nederlandse schrijver en een van de eerste Nederlandse vertegenwoordigers van het literaire naturalisme. Couperus’ werk omvat uiteenlopende literaire genres. Hij debuteerde met poëzie, maar legde zich vervolgens al snel toe op psychologische romans, waarmee hij de meeste bekendheid verwierf. Hij schreef cultuursprookjes, historische romans, reisverslagen en columns.

Reeds geadopteerd
Weesgedicht van

Luc C. Martens

° 1956

Sedert 2004 publiceerde Luc C. Martens meer dan 60 gedichten in literaire tijdschriften en bloemlezingen. Hij kreeg diverse poëzieprijzen waaronder de Jules Van Campenhoutprijs. Hij bereikte 2 maal de top 100 van de grote Turingprijs en was in de periode 2014 – 2019 stadsdichter van Deinze.

Reeds geadopteerd
Weesgedicht van

Lut de Block

° 1952

Lut De Block werkte als freelance-journaliste en copywriter voor onder andere Knack en De Standaard. In 2007 werd ze benoemd tot eerste plattelandsdichter van Oost-Vlaanderen.

 

 

Reeds geadopteerd
Weesgedicht van

Luuk Gruwez

° 1953

Luuk Gruwez is prozaschrijver en essayist, maar in de eerste plaats dichter. Hij behoort tot de meest gebloemleesde Nederlandstalige dichters. In 2009 werd Gruwez bekroond met de Herman de Coninck Publieksprijs voor het gedicht Moeders uit de bundel Lagerwal.

 

Reeds geadopteerd

m

Weesgedicht van

Marleen de Crée

° 1941

Marleen de Crée is dichteres en plastisch kunstenaar. Sinds haar debuut in 1969 heeft ze al een twintigtal dichtbundels gepubliceerd, die herhaaldelijk bekroond werden. Zo ontving ze onder meer de Provinciale Prijs van Antwerpen voor Poëzie, de Maurice Gilliams- en de August Bernaertprijs en de Prijs van de Vlaamse Poëziedagen.

Reeds geadopteerd
Weesgedicht van

Matthias Van de Velde

° 1987

Matthias is, naast veelbelovend en lokaal poëtisch talent, ook freelance copywriter. Als dichter werd hij nauw betrokken bij Rubens Rondom, het straatkunstwerk van Mattis van Schuylenbergh rondom de Sint-Martinuskerk. De afbeeldingen werden doorweven met de poëtische teksten van zijn hand.

Reeds geadopteerd
Weesgedicht van

Mattijs Deraedt

° 1993

Mattijs Deraedt is dichter en poëzieredacteur bij het literaire tijdschrift Kluger Hans. In 2020 bracht hij zijn debuutbundel uit bij Poëziecentrum. Hij publiceerde onder meer in Het Liegend Konijn, De Revisor, Deus Ex Machina, Poëziekrant en Tirade. Naast zijn literaire activiteiten is Mattijs zanger en tekstschrijver bij WLAZLO.

Reeds geadopteerd
Weesgedicht van

Maud Vanhauwaert

° 1984

Maud schrijft en maakt. In haar werk zoekt ze naar speelse theatrale vormen om poëzie publiekelijk te maken. Met haar performances trad ze op, op radio en tv, in binnen- en buitenland, van opera tot schapenstal.  Ze werd aangesteld tot ereburger van de stad Veurne en stadsdichter van Antwerpen. In mei 2020 verscheen Het stad in mij, een monument van meer dan 300 pagina’s.

Reeds geadopteerd
Weesgedicht van

Max Greyson

°1988

Max Greyson is een dichter, theaterschrijver en spoken word performer uit Antwerpen. Sinds 2011 gaat hij heel Europa rond als spoken word performer in internationale, interdisciplinaire muziektheatervoorstellingen van  Roots & Routes en Un-Label.

 

Reeds geadopteerd
Weesgedicht van

Maya Wuytack

° 1987

Maya Wuytack schrijft, maakt en regisseert theater en poëzieprojecten met cross-overs naar dans en geluidskunst. Ze toert met haar poëzieperformances door België en Nederland.

 

Reeds geadopteerd
Weesgedicht van

Miriam Van hee

° 1952

In 1978 debuteerde Miriam Van hee met de bundel Het karige maal, waarmee ze de Oost-Vlaamse prijs voor Letterkunde won. Haar poëzie werd vertaald in tien talen en ze is lid van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde. Met haar tiende bundel won ze in 2017 de Ultima voor Letteren.

Reeds geadopteerd
Weesgedicht van

Moya De Feyter

° 1993

Moya De Feyter schrijft theaterteksten, proza en poëzie. Ze won al meerdere prijzen, waaronder in 2015 Frappant. In 2018 verscheen haar debuutbundel Tot iemand eindelijk bij Uitgeverij Vrijdag en trad ze onder meer op tijdens de Nacht van de Poëzie.

 

Reeds geadopteerd
Weesgedicht van

Mustafa Kör

° 1976

Mustafa Kör is schrijver en dichter. In 2007 publiceerde hij zijn eerste roman De lammeren. Hij was een jaar lang stadsdichter van de stad Genk. Zijn eerste dichtbundel Ben jij liefde verscheen in 2016. Na een project als Dichter in Residentie publiceerde hij in 2019 de dichtbundel Poëziejongens.

 

Reeds geadopteerd

In samenwerking met