A

E

>

F

J

>

K

O

>

P

T

>

V

Z

>

p

Weesgedicht van

Pat Donnez

° 1958

Pat Donnez is schrijver, dichter, interviewer, performer en radiomaker op Radio 1 en Klara. Donnez debuteerde in 2007 met de gedichtenbundel Het is een mooi leven (Zolang je niet bestaat). Nadien volgden nog verschillende romans en bundels.

 

Reeds geadopteerd
Weesgedicht van

Paul Bogaert

° 1968

Paul Bogaert publiceerde tot nu toe zes gedichtenbundels, waarvan de eerste drie integraal op zijn website staan. In 2011 kreeg hij de driejaarlijkse Vlaamse Cultuurprijs Poëzie voor zijn bundel de Slalom soft, de bundel waarmee hij ook de Herman de Coninckprijs won in 2010.

 

Reeds geadopteerd
Weesgedicht van

Paul Demets

° 1966

Paul Demets debuteerde in 1999 met de dichtbundel De papegaaienziekte. In 2011 verscheen De bloedplek, waarvoor hij de Herman de Coninckprijs ontving. Daarna volgden nog De klaverknoop (2018) en De hazenklager (2019).

 

Reeds geadopteerd
Weesgedicht van

Paul Rigolle

°1953

Paul Rigolle werkt onder andere mee aan de wielerblog ‘Geelzucht’. Hij publiceerde wielerboeken zoals Op de helling en Vélo-Dromen (met Patrick Cornillie) en dichtbundels zoals Mond- en Clownzeer en Van het hart een steen.

 

Reeds geadopteerd
Weesgedicht van

Paul van Ostaijen

° 1896

Paul Van Ostaijen was een modernistisch Vlaams dichter en prozaschrijver. Bij het grote publiek is hij vooral bekend om gedichten als Huldegedicht aan SingerRijke Armoede van de TrekharmonicaAlpejagersliedBoem PaukeslagAvondgeluidenMelopee en Marc groet ’s morgens de dingen.

Reeds geadopteerd
Weesgedicht van

Peter Holvoet-Hanssen

° 1960

Peter Holvoet-Hanssen debuteerde in 1998 met Dwangbuis van Houdini, daarna volgden vele publicaties. Hij kreeg onder meer de Dirk Martensprijs, de driejaarlijkse Cultuurprijs van de Vlaamse Gemeenschap, de Paul Snoek Poëzieprijs en de Louis Paul Boonprijs.

Reeds geadopteerd
Weesgedicht van

Peter Mangel Schots

° 1972

Peter Mangel Schots is schrijver, dichter en schrijfdocent (onder echte naam ook redacteur, journalist en vertaler). Hij werkt freelance als tekstschrijver, vertaler, journalist, copywriter en eindredacteur, onder meer voor Sport/Voetbalmagazine en Knack. Hij debuteerde als schrijver in 2016 met de dichtbundel We zijn er nog allemaal.

Reeds geadopteerd
Weesgedicht van

Peter Theunynck

°1960

Peter Theunynck debuteerde als dichter met Berichten van de Pan American Airlines & C°. In 2010 verscheen zijn biografie van Karel Van de Woestijne, genomineerd voor de AKO-literatuurprijs en bekroond met de Essayprijs van de provincie Antwerpen. In 2016 verscheen zijn eerste graphic novel, Nel: Een zot geweld, een samenwerking met Lies Van Gasse. In datzelfde jaar debuteerde hij als romanschrijver.

Reeds geadopteerd
Weesgedicht van

Philip Meersman

° 1971

Philip Meersman verlegt de grenzen van poëzie zowel in geschreven als gesproken vorm. Hij is cultuurfunctionaris in GC Pianofabriek, oprichter van be.poetic vzw, curator Brussels Poetry Fest, medeoprichter van DAstrugistenDA, artiestencollectief JA! en coördinator van het BK en EK Poetry Slam. Zijn werk werd in tal van landen opgevoerd en in verschillende talen vertaald.

Reeds geadopteerd

r

Weesgedicht van

Radna Fabias

° 1983

Radna Fabias is een bekroonde Nederlandse schrijfster met wortels in Curaçao. Fabias studeerde dramaschrijven aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Voordat ze debuteerde als dichter, werkte ze onder andere voor educatieve uitgeverijen.

 

Reeds geadopteerd
Weesgedicht van

Reine De Pelseneer

° 1982

Reine De Pelseneer schrijft omdat ze het niet kan laten; zonder pen of klavier bij de hand wordt ze al snel onrustig. Sinds 2005 publiceerde ze drie dichtbundels voor volwassenen en een tiental kinderboeken. Op haar blog Vol van zinnen post Reine stukjes over boeken, schrijven, tekst en taal

Reeds geadopteerd
Weesgedicht van

Reinout Verbeke

°1981

Reinout Verbeke perst rocknummers uit zijn gedichten. Zijn debuutbundel, De achterkant van flatgebouwen, verscheen in 2011 bij De Bezige Bij Antwerpen en ging vergezeld van een full-album van zijn groep Reinout met Nevenwerking. In 2015 verscheen een tweede bundel, Naar een vaderland. Reinout stond met zijn cross-over van poëzie, performance en muziek al op verschillende podia, tot in Berlijn toe. Hij is eveneens curator van Literaire Living in Utopia.

Reeds geadopteerd
Weesgedicht van

Rino Feys

°1967

Als kind leed Rino Feys aan alle mogelijke allergieën, moest tweemaal overgeven tijdens een concert van Freddy Breck, en eenmaal bij Joe Harris. Met een leercontract trad hij bij zijn vader in dienst als stukadoor. Daarna ging hij aan de slag als puntlasser, spinner, metaalbewerker, cafébaas en boekhandelaar. Tegenwoordig werkt hij in de Kringloopwinkel. Hij houdt van een stomp in de maag terwijl het vonkt en knettert in de hersenpan.

Reeds geadopteerd
Weesgedicht van

Roel Richelieu Van Londersele

° 1952

Romanschrijver en dichter Roel Richelieu Van Londersele publiceerde misdaadromans bij Manteau. Hij studeerde Germaanse filologie in Gent en gaf het literaire tijdschrift KOEBEL uit. In 2003 werd hij benoemd tot eerste Gentse stadsdichter.

Reeds geadopteerd
Weesgedicht van

Runa Svetlikova

° 1979

Runa Svetlikova debuteerde in 2014 met Deze zachte witte kamer en wint meteen de Herman DeConinck debuutprijs. Naast schrijven, en optreden doceert ze Literaire Creatie aan jongeren en volwassenen.

 

Reeds geadopteerd
Weesgedicht van

Ruth Lasters

° 1979

Ruth Lasters werd geboren in Antwerpen, studeerde Romaanse filologie in Brussel en debuteerde met de roman Poolijs, waarvoor ze de Vlaamse Debuutprijs 2007 kreeg.

 

Reeds geadopteerd

s

Weesgedicht van

Sascha Reunes 

° 1979

Sascha Reunes is spoken word artiest en actrice. Haar schrijfvingers tintelden al langer maar de passie voor het podium kwam er pas in 2012. Sascha nam toen deel aan het Belgisch kampioenschap Poetry Slam, waar ze de publieksprijs won. De voorbije jaren stond ze op tal van Vlaamse, Waalse en zelfs Cubaanse podia.

Reeds geadopteerd
Weesgedicht van

Schrijfatelier De Figuranten

° 2016

De Figuranten is een kunstenorganisatie die samen met de meest kwetsbaren van de maatschappij theater maakt. Naar het Open Schrijfatelier van De Figuranten komen mensen die zin hebben om eigen teksten te schrijven. Soms is dat poëzie, soms proza en soms iets ertussenin. Dit gedicht is van de hand van Dieter.

Reeds geadopteerd
Weesgedicht van

Seckou Ouologuem

°1985

Seckou Ouologuem is slam poet en performer. Hij ontdekte de grootstad toen hij 13 was. Hiphop was zijn eerste passie. Al snel groeit hij door naar de poëzie. Vandaag mag hij zichzelf stadsdichter van Antwerpen noemen. Ouologuem brengt poëzie naar rusthuizen en gevangenissen en organiseert workshops voor jongeren. Hij zit ook in de organisatie van Capital Slam, een Vlaamse scholencompetitie voor poëzie.

Reeds geadopteerd
Weesgedicht van

Shari Van Goethem

°1988

Shari Van Goethem studeerde sociaal-cultureel werk en wijsbegeerte. Ze volgt literaire creatie. Poëzie is haar grote passie. In maart 2015 hebben haar gedichten haar tot in het Sportpaleis (Rotspaleis) gebracht, als winnares van Auditie! Een man begraaft een boom is haar poëziedebuut en verscheen in februari 2016.  In 2019 volgde Tere stengels, waaruit dit gedicht komt.

Reeds geadopteerd
Weesgedicht van

Stefaan Van den Bremt

° 1941

Talent van eigen bodem.  Stefaan Van den Bremt is afkomstig uit Aalst en debuteerde reeds in 1968 met Sextant, toen nog onder het pseudoniem Stevi Braem. In 1980 ontving hij de Louis Paul Boonprijs voor zijn gehele oeuvre. Naast dichter is hij ook eminent poëzievertaler uit het Frans, Spaans en Duits.

Reeds geadopteerd
Weesgedicht van

Stefan Hertmans

° 1951

Stefan Hertmans publiceert romans, verhalenbundels, essayboeken, theaterteksten en poëzie waarmee hij tot ver buiten de grenzen furore maakt. Zijn bekendste werk is Oorlog en Terpentijn, waarvoor hij ook de AKO Literatuurprijs won. Dit weesgedicht is een fragment uit Mont Noir. Het volledige gedicht kan je hier lezen.

Reeds geadopteerd
Weesgedicht van

Stijn De Paepe

° 1979

Moderne Rederijker Stijn De Paepe schrijft dagelijks een dagvers gedicht in De Morgen. Schalks waar het kan, streng waar het moet. Hij is als docent Nederlands verbonden aan de Arteveldehogeschool in Gent. Zijn geboortejaar was zelfs op het Dark Web amper te achterhalen. Bij deze: de grote onthulling.

Reeds geadopteerd
Weesgedicht van

Sven Staelens

° 1979

Sven Staelens is leerkracht, (visueel) dichter en schrijver. Zijn werk werd opgenomen in verschillende nationale en internationale tijdschriften en was al te zien in groepstentoonstellingen over de hele wereld. Sven werkt samen met kunstenaars en muzikanten aan multidisciplinaire projecten.

Reeds geadopteerd
Weesgedicht van

Sylvie Marie

° 1984

Sylvie Marie begon haar literaire carrière met publicaties in tijdschriften zoals Het Liegend Konijn. In 2009 debuteerde ze met haar bundel Zonder. Datzelfde jaar won ze ook de wedstrijd Gouden Aap van Humo.

 

Reeds geadopteerd

t

Weesgedicht van

Tania Verhelst

° 1974

Tania Verhelst is oorspronkelijk afkomstig uit Oostende maar fungeert momenteel als stadsdichter van Brugge. Vanuit haar achtergrond als tekenares blijft het visuele een prominente rol spelen tussen haar woorden.

 

Reeds geadopteerd

In samenwerking met